Підприємство (фірма) в умовах становлення ринкових відносин в Україні
31

якісного вдосконалення чинників виробництва: застосування прогресивних засобів праці, підвищення кваліфікації робітників, удосконалення використання наявних ресурсів.

Це новий тип економічного зростання, який має якісно нові орієнтири: підвищення ефективності використання засобів виробництва і збільшення обсягу та якості продукції за незмінних матеріальних і трудових ресурсів.
Аналізуючи інтенсивний тип економічного зростання, необхідно вирізняти:

Фактори інтенсифікації – за їх рахунок відбувається вдосконалення засобів виробництва та робочої сили.

Інтенсивні чинники економічного зростання – результативні показники, що впливають на збільшення суспільного продукту, а саме: зростання продуктивності праці, підвищення фондовіддачі, зниження матеріалоємності.
Продуктивність праці – виробництво певного обсягу продукції за одиницю часу.

Інтенсивний тип економічного зростання означає збільшення виробництва чистого національного продукту внаслідок кращого використання наявних ресурсів, підвищення його якості.

Головним джерелом економічного зростання є фонд нагромадження.
Основною проблемою теорії економічного розвитку є збільшення обсягу виробничих потужностей або ВНП за повної зайнятості. Повна зайнятість не означає абсолютної відсутності безробіття.

Серед економістів існує думка, що фрикційне та структурне безробіття є неминучими, а тому суму рівнів фрикційного та структурного безробіття вважають природним безробіттям.

Економіка, в якій відсутнє циклічне безробіття (існує лише природне), характеризується повною зайнятістю. Коли економіка не може створити достатню кількість робочих місць для всіх, хто хоче і може працювати, потенційне виробництво товарів та послуг не реалізується. Безробіття не дає змоги суспільству постійно рухатись вперед. Економісти вважають таку втрачену продукцію відставанням ВНП. Це відставання визначається обсягом,