Еластичність попиту та його практичне застосування
9

Характер еластичності попиту може змінитися по мірі можливості руху за лінійною кривою попиту знизу вгору від абсолютно нееластичного попиту (Еd= 0) до абсолютно еластичного попиту (Еd= ?).

Пояснюється це тим, що у верхній частини лінії попиту відсоткові зміни попиту на товар вищі, ніж відсоткові зміни його ціни (% ? Q > % ?Р). У ижній частині лінії попиту відсоткові зміни ціни більше відсоткових змін кількості (%?Q < %?Р). Дані про коефіцієнти еластичності попиту несуть важливу інформацію для фірм (продавців), оскільки дозволяють судити про розміри зміни продажів, які будуть після зміни цін, що вплине на обсяг доходу. Залежність зміни цін і доходу від цінової еластичності попиту наведені в таблиці 5.

 

Таблиця 5. Залежність доходу фірми від ступеню еластичності.

Тип еластичності попиту

Зміна в ціні

Зміна в доході

еластичний

Зростає\падає

Зменшується\збільшується

нееластичний

Зростає\падає

Збільшується\зменшується

Одинична еластичність

Зростає\падає

Не змінюється

 

2. Еластичність попиту за доходом.

 

Еластичність попиту за доходом - вимірюється за допомогою коефіцієнта ЕІ, який показує, на скільки відсотків зміниться обсяг попиту при зміні доходу споживача на 1%

При аналізі показників еластичності попиту за доходом необхідно враховувати деякі характеристики товарів, споживання яких відчутне, або не відчутне до зміни доходів.