Фінансова безпека держави
11

4. Механізм забезпечення фінансової безпеки держави

Забезпечення фінансової безпеки держави базується на механізмі забезпечення фінансової безпеки держави, який є системою організаційних та інституційно-правових заходів впливу, спрямованих на своєчасне виявлення, попередження, нейтралізацію та ліквідацію загроз фінансовій безпеці держави.

Механізм забезпечення фінансової безпеки - це сукупність організаційних та інституційно-правових заходів впливу, спрямованих на своєчасне виявлення, попередження, нейтралізації та ліквідації загроз фінансовій безпеці держави. Він реалізовується завдяки відповідній фінансовій політиці (стратегії і тактиці), визначенню об’єктів і суб’єктів (необхідних інститутів), визначенню загроз, способів та методів забезпечення безпеки.

Механізм забезпечення фінансової безпеки має реалізовуватися на основі розробки відповідних наукової теорії, концепції, стратегії і тактики, проведення адекватної фінансової політики, визначення об'єктів, наявності необ­хідних інститутів забезпечення безпеки (суб'єктів), визначення та конкрети­зації інтересів, систематизації загроз, застосування засобів, способів і методів забезпечення безпеки.

Механізм забезпечення фінансової безпеки включає такі елементи:

                   об'єктивний і всебічний моніторинг економіки і фінансової сфери з метою виявлення і прогнозування внутрішніх і зовнішніх загроз інтересам об'єктів фінансової безпеки;

                   розрахунок порогових, гранично допустимих значень фінансових та соціально-економічних показників (індикаторів), перевищення яких може провокувати фінансову нестабільність і фінансову кризу;

                   діяльність держави щодо виявлення і попередження внутрішніх і зовнішніх загроз фінансовій безпеці.