Система автоматизації робочого місця адміністратора готелю
3

1.Теоретичні відомості

1.1 Ієрархія

Ієрархія - це аранжована та упорядкована система абстракцій.

Основними видами ієрархічних структур стосовно до складних систем є структура класів (ієрархія за номенклатурою) та структура об’єктів (ієрархія за складом).

Принципи абстрагування, обмеження доступу та ієрархії конкурують між собою - якщо абстрагування даних полягає у встановленні жорстких меж, що захищають стан та функції об’єкта, то принцип успадкування вимагає відкрити доступ і до стану, і до функцій об’єкта для майбутніх похідних об’єктів.

Для будь-якого класу може існувати два види об’єктів-користувачів: "рідні" об’єкти, які використовують операції даного класу для доступу до його елементів, та об’єкти-підкласи, що отримані за допомогою успадкування даного класу. Існує три способи порушення механізму обмеження доступу через механізм успадкування: підклас може отримати доступ до даних свого суперкласу, здійснити виклик відокремленої (захищеної) функції суперкласу та звернутися напрямки до суперкласу. Різні мови програмування по-різному реалізують такі механізми успадкування та обмеження доступу, та найбільш гнучким та одночасно непростим у цьому відношенні є Сі++.

1.2 Модульність

Модульність - це властивість програмної системи, що пов’язана із можливістю декомпозиції її на ряд внутрішньо зв’язаних на слабко пов’язаних між собою модулів.