Журнал «Вісник Книжкової палати» (2009 – 2010 рр.)
49

 

266.Виговська С. Готовність студентської молоді до сімейного життя у контексті сучасного інформаційного простору / Світлана Виговська, Юлія Кружаліна // 2010. – № 1 (162). – С. 46–50.

Присвячена вивченню поняття «готовність до сімейного життя» у контексті розмаїття сучасного інформаційного простору, зокрема й бібліотечного, визначенню його структури, дослідженню рівневої диференціації готовності сучасної студентської\ молоді до сімейного життя та шлюбу, а також з’ясуванню ролі книги у підготовці студентської молоді до сімейного життя.

 

267.Гавеля О. Прогнозування подальших змін в ієрархії культурних цінностей українського суспільства в аспекті глобалізації змін / Оксана Гавеля // 2010. – № 8 (169). – С. 37–42.

Визначено можливості прогнозування подальших змін в ієрархії культурних цінностей сучасного українського суспільства. Розглядаються питання широкого впровадження Інтернету та мультимедійних технологій, наслідки глобалізації, спричинені розповсюдженням в усьому світі технологій, створених у найрозвиненіших країнах світу. Основна увага приділяється ролі обдарованої та геніальної особистості в подоланні негативних наслідків культурної та освітньої глобалізації, а також і однобічному зрушенню у системі координат національних культурних цінностей.

 

268.Гавеля Б. До питання методологічні засади дослідження політичної культури і ментальності українського народу в ХІХ столітті / Богдан Гавеля // 2010. – № 9 ( 170). – С. 41–44.

Автор статті ставить перед собою завдання вивчення політичної культури українського народу в період польського національно-визвольного руху ХІХ ст.. У зв’язку з цим, визначаються методологічні засади дослідження феномену політичної культури і ментальності українського народу. Серед обраних методів дослідження застосовується і впроваджується до наукового обігу методика діагностики політичної культури. Відповідно, визначаються : ознаки, що виявляють сформованість політичної культури політичної еліти, суб’єктів політики, українського населення держави; критерії за якими буде визначатися рівень сформованості політичної культури українського народу.

 

269.Гастинщиков В. Цензура як елемент інформаційної війни / Валерій Гастинщиков // 2009. – № 8 (158). – С. 36–40.

Визначено етапи впровадження політичної цензури в Україні, проаналізовано механізми її впровадження і здійснення. Автор досліджує конкретні прояви і методи, за допомогою яких упроваджується політична цензура в Україні, узагальнює висновки і дає пропозиції щодо забезпечення свободи слова і усунення політичної цензури в Україні.