Досконала (чиста) конкуренція : сутність моделі, фундатори концепції, приклади з вітчизняного та світового бізнесу
25

2) досконала конкуренція сприяє виробництву уніфікованих та стандартизованих товарів. У сучасному світі кожен споживач має різні смаки. Споживачі все більше уваги приділяють не тільки прямому призначенню товару, а й його оформленню, упаковці та ін.;

3) досконала конкуренція не передбачає виробництво суспільних благ (тобто утримування армії, протипожежна оборона, міліція і т.д.).

Прикладами галузей господарства з чистою (або досконалої) конкуренцією є:

- Сільськогосподарське виробництво;

- Дрібна роздрібна торгівля;

- Сфера побутових послуг;

- Виробництво дрібних обсягів проектно-будівельної продукції.

На ринку чистої конкуренції жоден окремий покупець або продавець не робить великого впливу на рівень поточних ринкових цін товарів. Продавець не може запросити ціну вище ринкової, оскільки покупці можуть вільно придбати по ній будь-яке необхідне їм кількість товару. При цьому, по-перше, мається на увазі ринок певного продукту, наприклад пшениці. По-друге, всі продавці пропонують на ринку однаковий продукт, тобто покупець буде в однаковій мірі задоволений пшеницею, купленої у різних продавців, і всі покупці і продавці мають однакову і повну інформацію про кон'юнктуру ринку. По-третє, дії окремого покупця або продавця не роблять впливу на ринок.

Таким чином, теорія конкуренції на певних історичних етапах вирішує проблеми розвитку ринкових відносин і сприяє появі нових наукових напрямів в економічних дослідженнях. Синтез основних підходів до проблем ринкової економіки через розвиток конкуренції сприяє вирішенню завдань динамічного розвитку країн і компаній.

Точкою спільного дотику в системі наукових поглядів на роль конкуренції в західних і українських теоріях є той факт, що її необхідно розглядати як найважливіший стимул економічного розвитку, альтернативи якому не існує. Співвіднесення різних поглядів на розвиток теорії конкуренції дозволяє визначити напрямки практичної реалізації конкурентних переваг української економіки і економічної політики.