Спортивна медицина і фізична реабілітація
5

Для кожної ознаки у відповідній таблиці вказують середню арифметичну величину ознаки (М) і середнє квадратичне (або стандартне) відхилення від М (ст).

При оцінці антропометричних даних цим методом отримані результати порівнюють з відповідними середніми величинами. Довжину тіла стоячи і величину жирової складки оцінюють за загальним середнім даним. Оцінку всіх інших показників виробляють за середніми даними цих ознак з урахуванням довжини тіла обстеженого за ростовими стандартам. Спочатку визначають довжину тіла стоячи, потім - всі інші дані.

Процедура оцінки. З чисельного значення підлягає оцінці ознаки віднімають середню величину. Полученнаяразность показує відхилення ознаки від середньої величини. Вона може мати позитивне значення, якщо досліджуваний ознака більше М, або від'ємне значення, коли ознака менше М.

Для оцінки величини отриманого відхилення його значення ділять на величину відповідного цією ознакою середнього квадратичного відхилення (а), тобто визначають, на скільки про "досліджений ознака відрізняється від середньої величини. Приватне може бути зі знаком «плюс», якщо ознака більше М, і зі знаком «мінус», якщо ознака менше М.

Обчислення відхилення в сигмах виробляють з точністю до десятих часток. Якщо різниця між значенням досліджуваних мого ознаки і його середньою величиною по стандарту менше 0,1 а, в графі «Відхилення» виробляють запис « М»

(Приблизно М). Якщо величина ознаки збігається з середньою величиною, в цій графі ставлять букву М.

Відхилення в сигмах використовують для оцінки величин ознаки:

• ознака типовий (норма), якщо він відрізняється від середньої величини не більше ніж на 0,5;