Розрахунок захистів автотрансформатора
11

1, повертають поплавок 9 в спряму­ванні, показаному стрілкою. Постійний магнет 7, який жорстко зв’язаний з поплавком 9 наближається до геркона 8, контакти останнього замикаються і подають сигнал на вимикання трансформатора від мережі. Уставку спрацювання вимикаючого елемента задають зміною зазору між постійним магнетом 2 та заслінкою 1.

Для реле Бухгольця доцільно виставляти дві уставки – 0,65 м/с та 1 м/с, уставку 1,5 м/с, як показав досвід експлуатації, виставляти не рекомендують. Уставку 0,65 м/с виставляють на трансформаторах, для яких рекомендують уставку на реле РГЧЗ-66 0,6 м/с. Для всіх решти трансформаторів з газовим реле Бухгольця виставляють уставку 1 м/с. Час спрацювання газового реле Бухгольця складає 0,22 с для реле попереднього випуску та 0,09 с для реле нової серії.

 

Під час пошкоджень в пристроях РПН проходить бурхливий розклад олії в відсіці, де знаходиться пристрій РПН. Оскільки відсік РПН не зв’язаний з баком трансформатора, необхідно встановлювати додаткове газове реле для відсіку РПН. Газовий захист під час пошкоджень у відсіку РПН діє тільки на вимикання трансформатора від мережі.

Для захисту відсіку РПН застосуємо спеціальне струменеве реле URF-25/10 (рис.5).

Рис.5. Струменеве реле URF-25/10

 

Чутливий елемент реле складається з пластини 9, котра разом з тягарем 6 підвішена до скоби 1. Коли швидкість руху олії сягає певного рівня, пластина 9 повертається. Після цього защіпка 4 виходить з під пружини 2 і фіксує пластину 9 в спрацьованому стані. Постійний магнет, розміщений на тягарі, наближається до геркона 8, контакти герконового реле замикають кола вимикання трансформатора від мережі.

Після вимикання трансформатора від мережі газове реле у вихідний стан автоматично не повертається. Для повернення реле у вихідний стан необхідно натиснути на спеціальну кнопку, яка розміщена зовні на корпусі струменевого реле. Після натискання на кнопку защіпка 4 відводиться у вихідний стан, пластина 9 піднімається, контакти геркона розмикаються.