Бренд та механізм його створення
11

1.     Для чого існує бренд? (Hennesey – напій для гурманів, Живчик – для дітей)

2.     Для якого часу існує бренд? Це питання стосується ситуації, коли товар буде споживатись (Burn розраховано на нічних гуляк)

3.       Проти кого існує бренд? ( Наприклад, пиво конкурує з іншими алкогольними напоями)

 

                        Чому?               Для кого?

 

 

                         Коли?                       Проти кого?

Рис. 1. Позиціонування бренду

 

Позиціонування являє собою двостадійний процес: по-перше він вказує, з якою категорією бренд має асоціюватися та порівнюватись; по-друге, він вказує, якими є суттєві відмінності бренду та сенс його існування у порівнянні з іншими товарами та брендами цієї ж категорії. [ст. 97, 7]

Позиціонування бренду – ключова концепція у бренд-менеджменті. Метою позиціонування є ідентифікація та надання серйозної причини для купівлі того чи іншого товару, що дає нам реальну чи сприймальну перевагу. Велика кількість товарів збільшує вибір споживачів, а бренди спрощують його. Позиціонування орієнтовано на конкуренцію.

 

1.3. Система ідентичності бренду

 

Ідентичність бренду являє собою унікальний набір марочних асоціацій, який намагається створити або підтримати розробник бренду. Ці асоціації представляють значення бренду та обіцянки, які члени організації надають споживачам. Ідентичність бренду повинна допомогти встановити відносини між брендом та споживачами, створюючи пропозицію цінності, включаючи функціональні, емоційні вигоди або вигоди самовираження.