Бренд та механізм його створення
7

Гарним прикладом того, як багато може значити певний бренд для споживача є події, пов’язані з ребрендингом Coca-Cola. У 1985 компанія витратила 4 мільйони доларів у маркетингові дослідження, провела більш ніж 200 тисяч дегустацій всліпу і змінила смак та пляшку напою,а також назву, «New Coke». Можливо, новий варіант напою був смачніше, але для любителів коли це не мало значення. На компанію обрушився шквал дзвінків та листів з вимогами повернути традиційний рецепт. Група споживачів об’єданалась у Спілку по збереженню старої «Coca-Cola». Люди змітали старий напій з полиць. Через три місяці компанія повернулась до традиційного рецепту, бо зрозуміла, що бренд більше не належить їй, а споживачам. Ось як далеко готові піти люди заради бренду.

Основними елементами бренду є:

-         Ім’я: слово чи слова, що використовуються з метою ідентифікації компанії, продукту, сервісу чи концепту.

-         Логотип: візуальний торговий знак, що ідентифікує бренд.

-         Слоган чи фраза: «Райська насолода» асоціюється з батончиками «Баунті», «З турботою про Вас» асоціюється з «Київстар».

-         Форми: відмінна пляшка Кока-Коли або овал Фольксвагену це елементи торгового знака брендів.

-         Графіка: стрічка у русі є також частиною торгового знака Кока-Коли.

-         Колір: червоний для Кока-Коли, Синій для Пепсі.

-         Звуки: унікальна мелодія чи набір нот може ідентифікувати бренд.

-         Запах: аромати, наприклад роза-жазмін-муслін це торгова марка Шанель Но. 5.

-         Смак: багато ресторанів роблять свої особливи рецепти торговими марками. [15]

Символ бренду має формувати зорові, слухові, сенсорні та інші відчуття. Так як людина отримує інформацію про товар одночасно від декількох органів чуття, бренд має відображати основні необхідні властивості товару через його зовнішні ознаки чи ознаки торгової марки, а також через повідомлення, що мають відношення до товару або марки.