Будівництво газопроводу
3

металу внаслідок корозії призводить до зростання напружень в металі,що в свою чергу викликає збільшення швидкості корозії.

Серед чинників які викликають корозійне руйнування газопроводів,одним із найважливіших є корозійна активність грунтів,яка залежитьвідбагатьохфакторів:структури,пористості,вологості,повітропроникливості,значенняPH,електропровідності.Корозія може підсилюватись внаслідок розвитку мікробіологічних організмів,виникнення гальванічних пар із чергуванням грунтів різного складу,температурних чинників,техногенної діяльності людини.

Тому проблема захисту від корозії винятково актуальна в Україні,особливо за сучасних економічних умов,через дефіцит енергетичних ресурсів,металу. Це свідчить про те,що технічний стан надійність трубопроводів,по яких транспортується вуглеводневі енергоносії,значно залежать від стану системи антикорозійного захисту. Процес руйнування трубопроводів під дією зовнішнього навколишнього (породи — пісок, глина, суглинки) і внутрішнього (пластова вода, емульсія, нафта, що вміщає сірководень) середовищ це і є основна проблема не тільки України але і інших розвинутих країн світу.

У зв’язку із цим захист від корозії-це шлях до підвищення надійності нафтогазоносних систем.