Діяльність інформаційних агентств у контексті громадянської журналістики
27

3.2 «Громадянська» журналістика як альтернативна область журналістської діяльності

 

 

Розвиток Інтернет-технологій призвело до змін в різних сферах людської діяльності: в політиці, економіці, культурі, освіті, науці, і породило нові, специфічні для глобальної мережі явища - дистанційна освіта, блоги, електронну валюту і т.д. Інтернет став платформою для реалізацій колись утопічних уявлень про інформаційне суспільство. У 80-ті роки ХХ століття американський культуролог Олвін Тоффлер сформулював теорію «третьої хвилі». Він вважав, що світ стоїть на порозі нового етапу розвитку, де вирішальну роль відіграватимуть демассіфіцірованние засоби зв’язку. «Третя хвиля», на думку вченого, створить новий тип економіки, що базується на широкому використанні комп’ютерної техніки.

В електронних котеджах, наприклад, жителі зможуть створювати всі необхідні їм продукти за допомогою автоматизованих апаратів. Публіка стане сама управляти засобами зв’язку і перетвориться з пасивного споживача інформації в її активного відтворювача за допомогою величезної кількості індивідуальних екранних пристроїв. У підсумку, «все це призведе до розрізання масової телевізійної аудиторії на сегменти, і кожен зріз буде не тільки посилювати розмаїття нашої культури, а й глибоко вдаватися в потужні трансляційні мережі, які раніше цілком захоплювали уяву». Саме можливість аудиторії самої виробляти масову інформацію, поширювати її і стала головним фактором, що змінив природу взаємин журналістів і публіки.

Розвиток Інтернету та цифрових технологій призвело до того, що новини перестали бути прерогативою професіоналів, відтепер створювати та публікувати може будь-хто, що має в руках фотоапарат, мобільний телефон, веб-камеру і вихід в мережу. Викладач курсу «Соціологія масових комунікацій» Вищої школи економіки Алла Черних пише: «Ще на початку 90-х рр. Журналісти вважали, що вони - рупор суспільства, нині ж система