Товарознавча характеристика асортименту та оцінка якості хутряних виробів на матеріалах магазину «Тоскана»
21

текстурованих, фасонних і комбінованих ниток у виробництві тканин різного призначення.

У виробництві шовкових тканин намітилася загальна тенденція - зниження матеріаломісткості шляхом зменшення щільності, підбору переплетень і ниток (пряжі) низької лінійної щільності. Ефекти фактури поверхні досягаються за рахунок переплетень, використання ниток і пряжі різної товщини і будови, заключної обробки.

За способом отримання розрізняють хутро на тканій, трикотажній та нетканій основі. Самим перспективним вважається хутро на трикотажній основі. При порівнянні хутра, отриманого тканим, трикотажним і нетканим способами, при однакових затратах на підготовку сировини і обробку встановлено: трудомісткість виробництва тканого хутра в 10 разів вище, ніж нетканого, і в 4,8 рази вище, ніж трикотажного; трикотажний хутро по теплозахисних властивостях перевершує тканий хутро на 29%, нетканий - в 2,5 рази, по стійкості до стирання - відповідно в 3 і 10 разів. Все це свідчить про переваги трикотажного хутра. Проте, за такими показниками як свойлачиваемость, несминаемость, м’якість, естетичність ворсу і він не може «конкурувати» з натуральним хутром.

Неткані текстильні матеріали (НТМ) - це полотна, за зовнішнім виглядом нагадують тканини, одержувані з текстильних волокон або пряжі без процесу ткацтва. НТМ застосовують у виробництві одягу, взуття, головних уборів, галантереї та інших предметів побуту.

Основними властивостями, що характеризують якість НТМ, є маса матеріалу і його об’ємність, теплозахисні властивості, міцність на розрив і подовження при розриві, стійкість до стирання і пружність, усадка після прання, повітро-і паропроникність, зовнішній вигляд. Всі ці властивості визначаються волокнистим складом, будовою каркаса і його товщиною, способом скріплення основи, обробкою.

Найбільш гігієнічні і м’які - матеріали, що містять бавовняне, льняне та віскозне волокна. Пружні властивості та несмінаемостио відрізняються полотна