Аналіз інфраструктури готелю «Марістела клаб» і особливості організації служби харчування
35

4.5.Можливі шляхи тa перспективні нaпрямки підвищення конкурентоспроможності готелю «Марістела клаб»

 

 

Для оцінки конкурентоспроможності малих готелів будь-якого класу необхідно обрати такі критерії, які будуть актуальними для всіх чотирьох класів, тому що саме середні значення показників варто застосовувати для виявлення їх конкурентної позиції на карті ринку. З нашої точки зору, є доцільним використання наступних показників: місткість, місце розташування, цінова політика, сукупність додаткових послуг, сприйняття готелю споживачем та якість обслуговування. Необхідно внести деякі пояснення щодо процесу оцінки класу «люкс» за визначеними показниками. Так, слово «люкс» слід розуміти як оціночну характеристику чого-небудь, що відрізняється вищою якістю, сортом, розрядом. У конкурентній боротьбі малих готелів класу «люкс» більша увага приділяється не ціновій політиці, а якості, кількості пропонованих послуг, іміджу, тому чинники «якість», «додаткові послуги» та «сприйняття готелю споживачем» є основними у матриці оцінних показників та їм привласнюється ваговий коефіцієнт – «0,25».

Місце розташування для готелів класу «люкс» має велике значення, тому вони намагаються триматися щонайдалі один від одного та займати дуже престижні райони міста, наприклад: близько до морського узбережжя («Відрада», «Палас Дель Мар», «Марістела-клаб»), у парку («Джоконда») чи біля оперного театру («Моцарт»). Показнику «місце розташування» привласнюється ваговий коефіцієнт – «0,1». Безумовно, місткість номерного фонду грає роль у конкурентоспроможності готелів, але у категорії класу «люкс» ми оцінимо її вплив на «0,05».

Оцінка конкурентоспроможності малих готелів м. Одеси класу «люкс» представлена у табл. 6. Загальний рівень конкурентоспроможності малих готелів цього класу склав 4,37. Конкурентна позиція малих готелів Одеси класу «люкс» представлена у таблиці 6, згідно з даними якої лідируюче положення