Статистична характеристика розподілу банків за обсягом активів, розміром капіталу, рівнем прибутку
3

ВСТУП

 

   Актуальність теми. Банківська система держави нагадує кровоносну систему людського організму, бо являє собою єдину структуру, підпорядковану одній головній меті — забезпечувати ефективний обіг фінансових ресурсів у державі. Від того, наскільки раціонально організована банківська система, наскільки вона відповідає економічній політиці держави, залежить ефективність руху фінансових ресурсів і, в свою чергу, розвиток економіки країни.  

   Ринок банківських послуг вивчається різними дисциплінами, однак лише статистика як метод наукового і практичного дослідження має можливість відслідковувати та відображувати його стан, характеризувати структуру                         і динаміку такого ринку, дати оцінку стійкості його параметрів, виявити                       та змоделювати вплив комплексу фінансових  чинників і, нарешті, виступити підґрунтям для побудови прогнозів його подальшого розвитку.

   Банківська статистика забезпечує контроль за виконанням планових показників, аналіз якості нормування банківської діяльності, організує планові обстеження, обробляє інформацію про діяльність вітчизняних та зарубіжних банківських установ, визначає рейтингову оцінку банку, тобто виконує велику кількість функцій, без яких діяльність сучасних банків була б неповноцінною.                       Вона забезпечує задоволення методологічних та аналітичних потреб служби маркетингу і маркетингового дослідження банків, котрі служать підґрунтям для прийняття оптимальних управлінських рішень.

   Банківська статистика сприяє подальшому розвитку та удосконалюванню інших економічних наук, оскільки вона не тільки інформаційно ілюструє їх дефініції, але й виявляє нові закономірності і тенденції, підтримуючи або відкидаючи  висунуті гіпотези.

   Банківська статистика відіграє роль інформатора громадськості про характер розвитку ринку фінансових послуг, а також про ті чи інші фінансові процеси,                 у котрих зацікавлене суспільство в цілому чи окремі його прошарки.