Статистична характеристика розподілу банків за обсягом активів, розміром капіталу, рівнем прибутку
7

   Групування, в результаті якого виділяють однорідні групи або типи явищ,                 як вираз конкретного суспільного процесу називаються типологічними.

   Структурними групуваннями називаються групування, які характеризують розподіл одиниць однотипної сукупності за будь-якою ознакою.

   Аналітичні групування – це групування, які визначають взаємозв'язок між різними ознаками одиниць статистичної сукупності. За допомогою такого групування можна виявити певні взаємозв'язки між факторними                                       і результативними ознаками [12, с. 118].

   Групування можуть бути прості і комбіновані. Прості групування – це такі групування, які здійснені на підставі однієї ознаки. Комбіновані групування – це групування, які здійснені за двома і більше ознаками.

   Комбіновані групування дають можливість комплексного характеризування досліджуваного явища чи процесу [10, с. 30].

   Для того, щоб зробити групування за кількісною ознакою, необхідно визначитися з кількістю груп та інтервалом групування.

   Першим етапом групування є ранжування вибірок за факторною ознакою.

   Наявність ранжованих таблиць дозволяє виявити максимальне та мінімальне значення рівня ряду, а також розрахувати величину інтервального перегрупування вихідного ряду для розрахунку частот.

   Найпоширенішою є класифікація розподілу банків за розміром його капіталу. Розрізняють залучений, позичений та власний банківський капітал. Залучений капітал — це грошові кошти юридичних та фізичних осіб, залучені банком                   на вклади. Операції, пов’язані з залученням коштів на вклади, мають назву депозитних, а таке залучення — депозитним. Запозичення коштів                                        на міжбанківському ринку, у центральному банку або через продаж власних боргових зобов’язань на грошовому ринку має назву недепозитного, а отриманий у такий спосіб банківський капітал — позиченим [6, с. 49].

   Власний капітал банку являє собою грошові кошти та виражену у грошовій формі частину майна, яке належить його власникам, забезпечуює економічну самостійність і фінансову стійкість банку, використовується для здійснення