Загальні правила оформлення креслеників
3

Вступ

 

Креслення – графічне зображення виробу або його частини – є основним конструкторським документом за допомогою якого створюється, контролюється, установлюється та ремонтується виріб.

1. Загальні вимоги

Креслення є міжнародною мовою техніки. Кресленики повинні відповідати вимогам стандартів «Єдиної системи конструкторської документації» (ЄСКД), їх виконують на аркушах стандартних форматів відповідно до ГОСТ 2.301-68. ЄСКД – комплекс міждержавних стандартів, що встановлюють взаємопов’язані правила і положення щодо порядку розробки, оформлення та обігу конструкторської документації,  що  розробляється  та  застосовується  організаціями  і підприємствами

2. Формати

Формат кресленика потрібно вибирати, виходячи з можливості розміщення всіх необхідних виглядів, перерізів, розрізів, таблиць, а також текстової частини (технічних вимог, технічної характеристики). Робоче поле кресленика кожного формату обмежується рамкою, яка виконується суцільною лінією, що наносять на відстані 20 мм зліва від зовнішньої рамки (краю паперу) для підшивки і 5 мм з інших трьох сторін.

Основні формати отримаємо, якщо послідовно будемо ділити формат А0 щоразу на дві рівні частини; лінія поділу має бути паралельна меншій стороні відповідного формату. У разі потреби застосовуються додаткові формати. Допускається застосування додаткових форматiв, якi утворюються збiльшенням менших сторiн основних форматiв на величину кратну їх розмiрам.

Основні формати.

Позначення формату       

А0

А1

А2

A3

А4

Розміри сторін, мм

  1189×841

841×594

594 × 420

420×297

297×210

Кресленики виконують ручним способом (олівцем, чорною тушшю, спеціальними чорними барвними матеріалами) чи машинним за допомогою ПК (у чорних кольорах). Усі кресленики виконують на аркушах білого щільного паперу (ватмані) формату А1. Ступінь заповнення графічним матеріалом плаката – не менше 75%.