Аналіз взаємодії попиту і пропозиції в умовах існування на ринку декількох продавців і покупців
3

Вступ

Мікроекономіка вивчає взаємодію окремих мікроекономічних суб’єктів та досліджує механізм функціонування конкретних ринків.

Мікроекономічні суб’єкти взаємодіють через ринок, який характеризують такі основні змінні: попит, пропозиція, ціна. Вони тісно пов’язані і взаємно впливають одна на одну, формуючи ринковий механізм саморегулювання. Поведінку покупців описує категорія „попит”, поведінку продавців – категорія „пропозиція”.

Ринок як система відносин покупців і продавців є механізмом, який регулює процес товарного обігу, обміну товарів на гроші і навпаки. У широкому розумінні ринок означає певний спосіб організації економічного життя, характерними ознаками якого є: самостійність учасників економічного процесу; комерційний характер їхньої взаємодії; суперництво (конкуренція) господарюючих суб'єктів; формування економічних пропорцій під впливом динаміки цін та конкурентної боротьби; ціни, що складаються на основі попиту та пропозиції.

Попит – це залежність між кількістю товарів, яку споживачі хочуть і можуть придбати із різними цінами на нього за певний проміжок часу. Величина (або обсяг) попиту визначається тією максимальною кількістю даного товару, яку може придбати покупець (покупці) за даною ціною, яка має назву ціна попиту. Попит споживачів породжує пропозицію виробників (продавців).

Пропозиція – це залежність між кількістю товарів, який можуть виготовити виробники за різними цінами на певний проміжок часу. Тобто, пропозиція показує ту кількість товарів, яка перебуває на ринку або може бути туди доставлена.

При взаємодії попиту і пропозиції на ринку виникає єдина рівноважна ціна, по якій буде продаватися і купуватися рівноважна кількість товару.