Вибір, проектування і розрахунок електроприводу теплогенератора ТГ-2,5 для застосування на птахофрмі
3

ВСТУП

 

 

В сучасний період у сільськогосподарському виробництві екс­плуатується більш ніж 300 типів робочих машин та агрегатів з електро­приводом і майже кожна з них має свої відмінності в привідних харак­теристиках, режимах роботи, схемах керування.

Високопродуктивна, надійна й високо економічно вигідна експлу­атація цих виробничих агрегатів може бути забезпечена тільки тоді, коли двигун правильно вибраний за потужністю і відповідає його привідним характеристикам, а також умовам навколишнього середовища, в якому він буде працювати.

Для надійної роботи електродвигунів, збільшення строку їх служби дуже важливо технічно грамотно вибрати необхідну апаратуру керування та захисту, вид електропроводки, марку та спосіб прокладання проводів або кабелів.

Важлива роль у вирішенні поставлених перед агропромисловим комплексом завдань відводиться підвищенню продуктивності і якісному рівню праці шляхом всебічної електромеханізації і автоматизації виробничих процесів на основі широкого застосування автоматизованого електро­привода, впровадження нових технологій, сучасних досягнень науки і найдосконаліших форм організації праці.

Автоматизований електропривод є не тільки основною енергетичною базою стаціонарних технологічних процесів, але й служить головним ланцюгом організації і керування поточним виробництвом.

Перший в історії електропровід був створений у 1838 році Б.С. Якобі і застосований для приведення в рух гребного колеса катера. В ньому використовувався винайдений ним двигун постійного струму з обертальним рухом якоря. Живився він від батареї гальванічних елементів.

Розвиток електропривода розпочався з удосконалення електродвигуна постійного струму і генератора постійного струму. Завдяки відкриттям і удосконаленням уже в середині 80-х років XIX століття електродвигун і генератор постійного струму набули всіх основних рис.