Поняття, теорії, функції, ознаки волі. Прояв волі у людини
3
  1. Вступ

    Здійснюючи цілеспрямовані дії, людина зустрічається з різноманітними перешкодами. Одні з них зв'язані з умовами життя, це об'єктивні перешкоди - протидія інших людей, природні перешкоди, інші - з власними недоліками - небажання роботи, те, що потрібно, пасивність, лінь, поганий настрій, почуття страху, звичка діяти необдумано, почуття хворобливого самолюбства і т.д. Щоб досягти поставленої мети, людині необхідно мобілізувати свої розумові і фізичні сили на подолання перешкод, тобто проявити вольові зусилля.

Навіть психологи не завжди можуть пояснити, чому люди іноді нічого не роблять для здійснення своїх планів, рішень, задоволення навіть гостро необхідних потреб. Коли люди, які володіють необхідними знаннями, які дотримуються близьких переконань і поглядів на життя, з різним ступенем інтенсивності приступають до вирішення що стоїть перед ними завдання або коли при зіткненні з труднощами одні з них припиняють свої спроби, а інші діють з подвоєною енергією - ці явища пов'язують з такою особливістю психіки як воля. Воля - це свідоме регулювання людиною своєї поведінки і діяльності, виражене в умінні долати внутрішні та зовнішні труднощі при здійсненні цілеспрямованих дій і вчинків.

Завданням волі є управління нашою поведінкою, свідома саморегуляція нашої активності, особливо в тих випадках, коли виникають перешкоди для нормального життя.

    Воля людини і виражається в тому, наскільки людина здатна переборювати перешкоди та труднощі на шляху до мети, наскільки вона здатна керувати своєю поведінкою, підпорядковувати свою діяльність певним задачам.

  1. Поняття про волю та її функції

Воля - це психічний процес свідомої цілеспрямованості регуляції людиною своєї діяльності і поведінки з метою досягнення поставлених цілей.