Бандитизм
2

Вступ

 

       Актуальність даного дослідження визначається тим, що в Україні спостерігається стала тенденція щодо збільшення рівня такого злочину, як бандитизм. Відомо, що рівень, спосіб, якість життя кожного окремого члена суспільства й, таким чином, всього суспільства взагалі справляють значний вплив на загальний рівень злочинності в цьому суспільстві, особливо на ті види злочинності, які мають на меті корисливу наживу, тобто вчиняються задля власного збагачення. Корислива мотивація вчинення злочину є головною і досить характерною ознакою для такого злочину як бандитизм. Однак питання щодо того, які ж саме чинники призводять до наявного рівня бандитизму в структурі злочинності в Україні, а також до зростаючої динаміки рівня цього злочину, було і залишається актуальним і сьогодні.
       Вказане питання досліджується вже протягом досить тривалого часу багатьма відомими вченими. Зокрема, О.М. Литваком, який теоретично виділяє три головні блоки криміногенних чинників, що зумовлюють зростання злочинності: людська бездуховність, включаючи психічні хвороби; соціальна та генетична спадковість людей, а також об’єктивні та суб’єктивні умови, які провокують та полегшують вчинення конкретного злочину. Цікаві думки щодо цих питань висловлює у своїх дослідженнях також професор В.В. Голіна, розмежовуючи фактори, що впливають на рівень бандитизму в Україні, на такі їх види:

1) фактори, що формують даний рівень;

2) супутні фактори;

3) фактори, що сприяють розвитку бандитизму;

4) провокуючі фактори;

5) пенітеціарно – адаптаційні фактори.

Бандитизм є дуже специфічним видом злочину, який характеризується створенням окремого злочинного формування (банди), озброєністю її членів, специфічним способом свого вчинення – нападом, абсолютною перевагою корисливої мотивації над будь-якою іншою, налаштованістю угруповання на тривалу злочинну діяльність.

На загальному фоні того, що зараз коїться в Україні дуже легко буде утворити банду.

       Мета мого дослідження – це всебічне вивчення такого злочину як бандитизм, причини його виникнення та шляхи припинення.                                                                                                     

                              
3