Бандитизм
3
  1. Поняття бандитизму

 

       Нинішній бандитизм не посягає на основи державного і суспільного устрою та його підвалини, тому його не можна назвати державним злочином. Як показує вивчення судової практики останніх років, бандитизм завжди відбувається з метою незаконного заволодіння майном, чим заподіює шкоду суспільним відносинам, що виникають з приводу схоронності і нормального функціонування різних видів власності, до того ж су­спільним відносинам, спрямованим на охорону особистої фізичної недоторканості особи, її права на життя. Відповідно до ст. 257 бандитизм - це організація озброєної банди з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб, а також участь у такій банді або у вчинюваному нею нападі.

       Бандою визнається стійка озброєна група із трьох і більше осіб, які попередньо організувалися для вчинення нападів на підприємства, установи, організації будь-якої форми власності або окремих осіб.

       Група визнається стійкою за наявності тісного звязку між особами, які постійно входять до її складу. Цей звязок дістає вияв в організованості (єдності намірів, загальних діях) для вчинення, як правило, декількох нападів. У деяких випадках бандою може бути визнана і така озброєна група осіб, яка організувалася для вчинення одного тяжкого злочину. Це можливо, наприклад, тоді, коли груповий збройний напад було вчинено за попередньо розробленим учасниками групи планом з розподілом ролей, на особливо важливий обєкт (банк, літак тощо).

 Банда створюється з метою нападу на підприємства, установи, організації чи на окремих осіб. Нападом необхідно вважати дії, поєднані із застосуванням насильства. Насильство може бути як фізичним (вбивство, заподіяння тілесних ушкоджень, нанесення ударів, побоїв, позбавлення волі, інші насильницькі дії), так і психічним — реальна погроза негайного застосування фізичного насильства. [ 3 ]

Участь у банді означає не тільки більш-менш тривалий злочинний звязок кількох осіб, які обєднані загальною метою нападів на ті чи інші об’єкти, але й сам факт вступу в банду і практичну участь у її діяльності. При цьому особа, яка вступила в озброєну стійку групу, не обовязково повинна брати участь у вчинюваних бандою нападах. [15] Участь у ній може полягати у переховуванні членів банди, засобів злочину, майна, здобутого злочинним шляхом, підшукуванні обєктів для нападу, втягненні нових осіб, фінансуванні, а також у виконанні інших функцій, які спрямовані на

4