Кредитоспроможність підприємства та напрямки її підвищення в сучасних умовах господарювання ТОВ «Промінь-агро»
33

Поряд із очевидними перевагами, позиковий капітал характеризується і низкою недоліків під час використання його у господарській діяльності підприємства, основним із них є наявність ризику неповернення кредиту. Тому покращення управління кредитоспроможністю ТОВ «Промінь-Агро» насамперед пов’язане із покращенням його фінансового стану. Для досягнення цієї мети необхідно провести фінансове оздоровлення ТОВ «Промінь-Агро».

При фінансовому оздоровлення сільськогосподарського підприємства необхідно врахувати особливості сільськогосподарського виробництва.

Основним способом зниження собівартості є економія усіх видів ресурсів, що споживаються у виробництві. Зниження трудомісткості продукції, збільшення продуктивності праці можна досягнути різними шляхами. Найбільш важливі з них – механізація та автоматизація виробництва, розробка та застосування прогресивних, високопродуктивних технологій, заміна та модернізація застарілого обладнання. Важливим є підвищення вимог та застосування вхідного контролю за якістю сировини, яка надходить від постачальників та матеріалів, комплектуючих виробів.

Основну увагу при цьому необхідно приділити питанням ресурсозбереження: впровадженню прогресивних норм, нормативів і ресурсозберігаючих технологій, використанню вторинної сировини, організації діючого обліку і контролю за використанням ресурсів, вивченню і впровадженню передового досвіду в здійсненні режиму економії, матеріального і морального стимулювання працівників за економію ресурсів і скорочення непродуктивних витрат і втрат.

Також необхідно диверсифікувати шляхи та методи збуту. Бажаний результат можна отримати наданням знижок покупцям, помірними зменшеннями цін, застосуванням масової реклами.