Жіночі образи у творах Гофмана ("Крихітка Цахес", "Золотий горнець")
3

"Життєві погляди кота Мурра" (1820); "Принцеса Брамбілла" (1821); "Мейстер Фло, казка в сімох пригодах двох друзів" (1822).

Основна тема його творчості - тема взаємовідносин мистецтва та життя. Свій світогляд Гофман послідовно відтворює в довгій низці незрівнянних у своєму роді фантастичних повістей і казок, у яких він мистецьки  поєднує все найпрекрасніше, що створили народи упродовж всіх століть, з особистим вимислом, то похмурим і хворобливим, то смутно зворушливим, але найчастіше граціозно веселим і пустотливо глузливим.

25 червня 1822 року Гофман помирає. На місці дому, де народився Гофман споруджено пам’ятник у м. Калінінград, Росія та на Шиллер-плаці у м. Бамберзі біля дому-музею. Гофман тримає на плечі свого кота Мурра.

Велику роль у його творчості відігравали жіночі образи.  Це зумовлено тим, що у його житті була юна обдарована дівчина із заможної бюргерської родини Юлія Марк - найбільше трагічне кохання митця. Юлія і вся історія кохання до неї відіграють велику роль у літературних творах Гофмана. Як пише німецький літературознавець Клаус Гюнцель: «Юлія втілила у собі злиття душ, що відбувається поза вузькими межами земного буття; вона уособлювала собою жадане романтичне царство, була джерелом пристрасного томління, яке лишало далеко за собою умовності тодішнього суспільства». Мучилися обоє, але доля Юлії була ще сумнішою, ніж страждання Гофмана. Її видали з розрахунку за огидного  пана Грепеля, багатого комерсанта, людину розбещену і розумово неповноцінну. Безмежно нещасна в шлюбі Юлія померла молодою, але, хоч це і гірка втіха, лишилася жити в багатьох романтичних жіночих образах Гофмана.

Розглянемо жіночі образи у творчості Гофмана на прикладі трьох його творів : «Крихітка Цахес на прізвисько Цінобер» та «Золотий горнець».

«Крихітка Цахес на прізвисько Цінобер». Перший жіночий образ, який ми зустрічаємо у творі – це Ліза, мати Цахеса. Нам її дуже шкода, бо їй випала