Інтерпретація
2

ВСТУП

 

Про проблеми розуміння і пояснення останнім часом стали багато писати і дискутувати, ця тематика залучає спеціалістів з теорії пізнання, логіки та методології різних наук, зростає інтерес до цієї проблеми серед широкого кола представників наук про людину, суспільство, культуру: психологів і філософів, мистецтвознавців та культурологів, істориків і соціологів.

Сучасна культура все частіше має справу з ситуаціями, коли виникає необхідність у розумінні.

Як наслідок ускладнення соціальних відносин зросла кількість і змінився характер індивідуальних і масових комунікацій, слід вказати на те, що в сучасних умовах часто виникають бар'єри для розуміння, подолання яких вимагає ретельного аналізу.

На думку сучасного російського вченого-філософа Н.С. Автономова, 
"У філософському плані проблема розуміння виникає (або, точніше, загострюється) в переломні моменти розвитку культури, коли розпадаються усередині культурні зв'язки між основними, "граничними" для кожної епохи поняттями, які в своїй сукупності визначають "фонові", 
"Контекстні" знання в усіх його багатоликих і важко вловимих формах і складають основу світоглядних схем, канонів що, характеризують ту чи іншу епоху ".

Є підстави вважати, що розумінню властиві три основні функції:

- когнітивна, або власне пізнавальна;

- регуляторна;

- ідеологічна.

Зрозуміти - значить придбати. Таке знання, яке відображає суть речей, з'єднує щось раніше невідоме з уже відомим, перетворює раніше розрізнене в систему.