Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
21
  1. Прийняття на роботу
  2. Місце роботи
  3. Час початку дії трудового договору та його строк
  4. Трудову функцію
  5. Умови оплати праці [12, c. 270]

Важливою умовою трудового договору між фізичною особою-підприємцем та працівником є умова про трудову функцію останнього.

На думку Р.З. Лівшиця, умова про трудову функцію працівника є найважливішим положенням кожного трудового договору, його серцевиною. Працівник наймається до фізичної особи для виконання роботи за певною трудовою функцією, з цією ж метою особа запрошує працівника [10, c. 35].

О.І. Ставцева під трудовою функцією розуміють роботу за певною професією, спеціальністю чи посадою. Працівник зобовязаний здійснювати в процесі трудової діяльності всі дії, які випливають із обраної професії, спеціальності та набутої кваліфікації [13, c.55].

Не менш важливе значення Парпан Т. В. надає з’ясуванню місця роботи та його відображенню у трудовому договорі. Вчений говрить, що останнє визначається шляхом вказівки на відповідну адресу, де працівник безпосередньо виконуватиме свою трудову функцію, а саме: в трудовому договорі з роботодавцем – фізичною особою на місце реєстрації роботодавця - фізичної особи у органах зайнятості. У трудовому договорі доцільно відобразити інформацію про самого роботодавця з яким працівник вступає у трудові правовідносини [25].

Щодо строку початку дії договору, то, відповідно, до ст.24 КЗпП, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу [1].

Натомість, у проекті Трудового кодексу вже містяться нові положення про те, що трудові відносини виникають з дня початку працівником роботи за наказом  чи з дозволу роботодавця. Дозволом роботодавця вважається