Правова характеристика трудових договорів з роботодавцем – фізичною особою
29

5.     Правове прогнозування удосконалення правового регулювання трудового договору з роботодавцем – фізичною особою.

 

 

Чинним трудовим законодавством відносини, які виникають у сфері найманої праці з приводу укладення трудового договору з роботодавцем – фізичною особою не врегульовані на належному рівні. Це зумовлює значну кількість дискусій з приводу регулювання відносин, які виникають на підставі даного договору, чим і пояснюється необхідність оновлення нормативної бази.

На сьогодні, трудовий договір з роботодавцем - фізичною особою регулюється такими нормативними актами, як Кодекс Законів про працю України, Наказом Міністерства праці та соціальної політики України «Про затвердження Форми трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю, та Порядком реєстрації трудового договору між працівником і фізичною особою, яка використовує найману працю», Інструкцією  про порядок ведення трудових книжок працівників , Листом Міністерства праці та соціальної політики України «Щодо можливості оформлення фізичними особами - роботодавцями трудових книжок найманим працівникам, які вперше працевлаштовуються».

Як відомо, норми Кодексу законів про працю значно застаріли, а тому не відображають всіх реалій сьогодення.

Через це, на думку Гаращенко Л. П. законодавство, яке регулює трудовий договір з роботодавцем - фізичною особою потребує вдосконалення у напрямі пристосування такого трудового договору до потреб практики, а також посилення гарантій захисту прав найманих працівників для покращення стану безпеки працівників та посилення прав найманих працівників. Сьогодні здійснюється досить велика законодавча робота по створенню нових Постанов, Указів та приведення їх у відповідність до закону України “Про охорону праці”. За допомогою