Керування ліфтів
9

Для   організації каналу зв'язку межу контролерами, у шахті прокладається   два скручених проведення - «кручена  пари».    Таку лінію  зв'язку разом з керуючими приймально-передавачами, називають  послідовним  каналом.    Кожний  контролер підключається до   послідовного каналу за допомогою рознімань, що забезпечує його швидку заміну.       Каналів  для одного ліфта може бути трохи, але всі вони управляються центральним контролером.

  Оскільки  до послідовного каналу  підключається велика кількість модулів,  те їхнє підключення  розглядається як об'єднання в мережу.

Рисунок-2 Узагальнена структурна схема системи керування ліфтом.

У цій мережі один контролер завжди ведучий - це центральний контролер, що перебуває в шафі керування ліфтом. Він генерує запити й команди іншим (веденим) контролерам, розподіленим по шахті. Ведені можуть передавати   свої дані, які ними зібрані й перевірені,  тільки по команді ведучого.   Як правило, обмін між веденими контролерами   йде тільки через   ведучого,  хоча для прискорення обміну  можна організувати передачу даних від одного веденого до іншого по команді ведучого.