Бухгалтерський облік у Данії
3

1. Загальний стан бухгалтерського обліку у Данії

 

 

Королівство Данія (КД) належить до країн з високим рівнем податків.  Платники поділяються на резидентів та нерезидентів. Резиденти — громадяни, які знаходяться на території Данії більш ніж півроку незалежно від постійного місця проживання. Згідно з законодавством країни вони сплачують податки з усіх доходів, одержаних як на території Данії, так й за її межами. Нерезиденти — усі інші громадяни країни, вони сплачують податки тільки з доходів, отриманих на території Данії.

Доходи фізичних осіб поділяються на чотири групи:

  1. Особистий дохід. До цієї групи належать заробітна плата працівників, вартість безкоштовного житла, витрати на службові відрядження, службовий автомобіль, який використовується в особистих цілях, пенсії, чистий дохід від підприємницької діяльності (за вирахуванням витрат).
  2. Дохід від капіталу. До нього належать чисті відсотки, прибуток для оподаткування при продажу акцій, які знаходяться у власності понад три роки, дивіденди від іноземних компаній. Оренда житла, яке здається в найом.
  3. Звичайний дохід до оподаткування — це сукупність особистого доходу та доходу з капіталу.
  4. Дохід від акцій. До нього належать дохід від продажу акцій, які утримуються у власника більш ніж три роки, дивіденди від акцій датських компаній, доходи від трастових компаній.  Ставка державного податку диференційована залежно від виду доходу. Ставка муніципального та церковного разом становить близько 30 %. Загалом зазначений податок становить приблизно 58–60 %.