Бухгалтерський облік у Данії
5

Він стягується з чистого прибутку компанії, для чого розраховується база оподаткування. Вона визначається зі звіту про фінансову діяльність підприємства за звітний період. Дохід, згідно зі звітним фінансовим документом, зменшується на розмір фактичних витрат на ведення бізнесу: до 25 % витрат на підготовку та проведення розважальних заходів, деякі витрати, пов’язані з відкриттям та поширенням бізнесу, витрати на маркетингові дослідження, оплата послуг експертів, сплата мита, дивідендів та відсотків. Крім того, підприємство може зменшити на 12 % розмір чистої вартості матеріальних запасів згідно з бухгалтерською звітністю (але вона постійно враховується в наступні роки).

Особливістю кооперативного оподаткування є те, що амортизація не враховується при визначенні оподатковуваного прибутку, а, навпаки, додається до балансової вартості активів.

Податок на прибуток стягується за єдиною ставкою, незважаючи на категорію платника (резидент чи нерезидент), і становить 34 %. Це стосується як розподіленого, так й нерозподіленого прибутку.

Податок на капітал має ставку 34 % і розраховується через зниження вартості реалізації на розмір придбання капіталу. Від сплати податку звільняються операції з цінними паперами, які знаходяться у володінні більш ніж три роки (якщо цінні папери не є основним джерелом доходу підприємства); дивіденди, якщо їх утримувач володіє пакетом акцій у розмірі 25 % протягом фінансового року. В інших випадках 66 % усіх нерозподілених дивідендів входять до бази оподаткування. Дивіденди, одержані від іноземних компаній, оподатковуються згідно з чинним законодавством КД.

З бази оподаткування щомісяця відраховуються внески у пенсійний фонд у розмірі, який визначається законодавством КД.

Якщо датська компанія має за кордоном філію, то повинна включати прибуток, одержаний за кордоном, у сукупний оподатковуваний дохід. Але при цьому вона може одержати податковий кредит, який не повинен перевищувати 50 % сукупного доходу. Щоб зацікавити фірму в освоєнні іноземних ринків збуту продукції, їй може надаватися пільга щодо цього податку.