Бухгалтерський облік у США (Сполучених Штатах Америки)
23

3. Порівняння з Україною

 

 

Якщо розглянути організацію бухгалтерського обліку в нашій країні, то можна помітити те, що він в основному виконує функції фінансового обліку, непридатний для вирішення завдань внутрішньогосподарського контролю та планування в зв’язку з ретроспективним його характером (тобто він дає інформацію про стан господарських справ у минулому) і служить переважно для звітності перед вищестоящими організаціями та державними органами.

Порівняння систем управлінського та фінансового обліку дозволяє визначити їх основні відмінності.

Управлінський облік більше спрямований на майбутнє; цим він пов’язаний із плануванням, а фінансовий, навпаки, реєструє факти і господарські операції, які вже відбулися.

Управлінський облік не керується загальноприйнятими бухгалтерськими стандартами та схемами, тоді як фінансовий чітко регламентований за змістом і формами представлення даних.

Управлінський облік характеризується гнучкістю і здатністю отримання даних, необхідних для розв’язання конкретних завдань і проблем господарювання, а фінансовий чітко визначений і не змінюється залежно від окремих ситуацій.

Управлінський облік зосереджує свою увагу на елементах господарської діяльності (окремих видах продукції, що виробляються та реалізуються, сферах ринку і території збуту, різних рівнях управління тощо), а не на всій організації загалом, як фінансовий облік.

Управлінський облік значною мірою пов’язаний зі знанням таких дисциплін, як економіка підприємництва, маркетинг, фінанси, технологія, дослідження операцій, математичне програмування й ін.