Організація та методика аудиту
17

Під час проведення контролю операцій за рахунками коштів у банку необхідно проводити зустрічні перевірки, а головне – ретельно перевіряти взаємопов’язані первинні документи з однорідних операцій. Для цього треба зіставляти дані описів бухгалтерського обліку, товарно-транспортні документи, журнал реєстрації дорожніх листів тощо.

Контроль операцій за рахунками в банках починається з перевірки наявності усіх виписок банку за кожним особовим рахунком підприємства. організації чи установи і відповідності зазначених у них даних даним бухгалтерського обліку – Головної книги. При ньому виписки добираються за хронологічною послідовністю для того щоб перевірити чи правильно перенесені залишки з попередньої виписки до наступної.

Не менш важливо пересвідчитися і про відповідність сум оборотів у дебеті і кредиті. За умови, якщо бухгалтерські контировки за банківськими операціями складено правильно, розбіжностей між залишками коштів і сумами оборотів за даними бухгалтерського обліку бути не може, Кожну з виявлених розбіжностей контролер уважно розглядає, аби упевнитися у тому, чи не було зловживань при цьому з боку працівників бухгалтерії.

Одне з найважливіших і обов’язкових завдань контролю операцій за рахунками в установі банку – перевірка достовірності виписок, які банк видає підприємству, установі чи організації за кожним їхнім рахунком, наявності штампів і підписів працівників установ банку.