Сутність і види операцій з експорту товарів, робіт, послуг та їх відображення в бухгалтерському та податковому обліку
13

- при необхідності здійснення заходів у відповідь на дискримінаційні дії інших держав;

- в разі порушення суб'єктом зовнішньоекономічної діяльності пра­вових норм цієї діяльності, встановлених Законом (запроваджується як санкція режим ліцензування);

- відповідно до міжнародних товарних угод, які укладає або до яких приєднується Україна (запроваджується режим квотування).

Товарообмінні (бартерні) операції суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, що здійснюються без розрахунків через банки, підлягають ліцензуванню Міністерством економіки України в разі негативного саль­до балансу розрахунків суб'єкта зовнішньоекономічної діяльності за по­передній фінансовий рік. Зазначений суб'єкт повинен додати банківську довідку про стан його розрахунків до заявки на ліцензію. Міністерство економіки України не має права відмовити в ліцензії на товарообмінні (бартерні) операції в разі, якщо сальдо балансу розрахунків суб'єкта є по­зитивним.

По кожному виду товару встановлюється лише один вид ліцензії.

Квотування здійснюється шляхом встановлення режиму видачі інди­відуальних ліцензій, причому загальний обсяг екс­порту за цими ліцензіями не повинен перевищувати обсягу встановленої квоти.

Рішення про встановлення режиму ліцензування та квотування екс­порту приймається Верховною Радою України за поданням Ка­бінету Міністрів України з визначенням списку конкретних товарів, що підпадають під режим ліцензування та квотування, і строків дії цього ре­жиму по кожному товару.

Режим ліцензування та квотування не поширюється на експорт та ре­алізацію компенсаційної та прибуткової продукції, отриманої інвесто­ром у власність на умовах угоди про розподіл продукції, укладеної відпо­відно до вимог Закону України «Про угоди про розподіл продукції». Введення будь-яких обмежень щодо експорту та реалізації такої продук­ції, в тому числі кількісних, не допускається, якщо інше не передбачено угодою про розподіл продукції.

Ліцензії, видаються Міністерством економіки України, а також у межах наданих ним повноважень - відповідним республіканським органом Автономної Республіки Крим, структурним підрозділом обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.