Облік і аудит операцій підприємства з малоцінними необоротними матеріальними активами (на прикладі ВАТ ”Ніжинський молочноконсервний комбінат”)
97

В даному розділі було охарактеризовано синтетичний та аналітичний облік  малоцінних необоротних матеріальних активів який ведеться відповідно з вимогами П(С)БО 7”Основні засоби”. Для обліку МНМА відповідно до Плану рахунків бухгалтерського обліку та Інструкції про її застосування № 291 призначено балансовий рахунок 112.За дебетом  цього рахунка відображається надходження МНМА, а за кредитом-вибуття внаслідок різних причин.

Аналітичний облік МНМА ведеться щодо кожного об’єкта цих активів. Він забезпечує інформацію про загальну вартість у розрізі кваліфікаційних груп.

Для цілей бухгалтерського обліку малоцінних необоротних матеріальних активів входить окремою групою до складу основних засобів як інші необоротні матеріальні активи. Від основних фондів ці матеріальні цінності відрізняються тільки своєю «Маленькою» вартістю. Вартість інших необоротних матеріальних активів погашається нарахуванням амортизації методом, яке ВАТ «Ніжинський МКК» зафіксувало у наказі про облікову політику. Це метод списання 50% вартості, що амортизується у першому місяці використання, а решта 50% у місяці вилучення об`єкта зі складу активів підприємства.

В цьому розділі наведено бухгалтерські проводки по нарахуванню амортизації які підприємство використовує в своїй практичній роботі.

В ІІ розділі бакалаврської роботи було дано загальну характеристику діяльності ВАТ «Ніжинський молочноконсервний комбінат», вчасності охарактеризовано основні напрямки діяльності підприємства згідно зі статусом підприємства. Основна діяльність підприємства це виробництво молочних консервів. Підприємство займається заготовкою цільного молока від населення та сільськогосподарських підприємств в п`яти сусідніх районах області, з якою потім на виробничих потужностях заводу переробляє на молочні консерви. Значну частину продукції підприємство експортує в Європейські країни, Росію, Азербайджан, Молдавію та Казахстан.