Облік і аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства (на прикладі ПП «Ліспром»)
17

Кредити банків, отримані підприємством, у бухгалтерському обліку і фінансовій звітності відображають у складі поточних зобов’язань, або у складі довгострокових зобов’язань [34, стор.89].

Відсотки за кредит складають витрати того періоду, протягом якого підприємство мало заборгованість по кредиту. Вони нараховуються і відображаються в бухгалтерському обліку і фінансовій звітності на тимчасовій основі, а не тоді, коли вони фактично сплачені, що повністю відповідає принципу нарахування і відповідності доходів і витрат.

Для обліку довгострокових зобов’язань у Плані рахунків передбачений клас 5 “Довгострокові зобов’язання”. На рахунку 50 “Довгострокові позички” ведеться облік розрахунків за довгостроковими позичками банків та іншими залученими позиковими коштами в інших осіб, які не є поточними зобов’язаннями.

По кредиту рахунку 50 “Довгострокові позички” відображаються суми отриманих довгострокових кредитів, а також переведення короткострокових (відстрочених) кредитів до складу довгострокової заборгованості, по дебету – погашення заборгованості за довгостроковими кредитами і переведення довгострокових кредитів у поточну заборгованість за довгостроковими зобов’язаннями.

Відображення в бухгалтерському обліку господарської операції з отримання кредиту банку здійснюється на підставі кредитного договору і виписки банку. При нарахуванні і виплаті відсотків за кредит, крім названих документів необхідний розрахунок бухгалтерії і платіжне доручення. Повернення кредиту відображається на підставі кредитного договору, виписки банку, платіжного доручення.

Рахунок 50 “Довгострокові позики” має такі субрахунки:

- 501 “Довгострокові кредити банків у національній валюті”;

- 502 “Довгострокові кредити банків в іноземній валюті”;