Облік і аудит довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства (на прикладі ПП «Ліспром»)
65

Загальну суму активів підприємства становлять  основні засоби, ступінь спрацювання яких не велика. Нематеріальні активи на підприємстві відсутні. Майже половина ресурсів припадає на оборотні активи.

 

 

2.2. Організація бухгалтерського обліку довгострокових зобов’язань і розрахунків підприємства

 

 

 

Для нормальної фінансової життєдіяльності будь-якого підприємства присутність позикового капіталу не лише нагальна потреба, але й чудова можливість оптимізації своїх фінансових показників.

В бізнесовому середовищі вельми різноманітні джерела запозичення. Це отримання кредитів від фінансових установ і емісія власних боргових зобов’язань і майже безкорислива фінансова допомога від засновника, контрагента, і навіть така звична кредиторська заборгованість. З розвитком фінансових ринків варіантність таких джерел значно зростає. Фінансово-кредитна сфера нашої економіки розвивається надто бурхливими темпами. Вітчизняному підприємству не завжди легко зорієнтуватися, у кого швидко і вигідно можна позичити грошей. Традиційним джерелом такої позики є банківський сектор.

Національний банк України встановлює порядок отримання резидентами кредитів як в національній так і іноземній валюті.

У кредитному догові передбачається мета, сума і строк кредиту, умови і порядок його видачі та погашення, види забезпечення зобов’язань позичальника, відсоткові ставки, порядок оплати за кредит, обов’язки, права і відповідальність сторін щодо видачі та погашення кредиту. Банк здійснює контроль за виконанням умов кредитного договору та цільовим його використанням [31,стор.88].