Організація обліку: огляд нормативних документів що регулюють методологію бухгалтерського обілку та з обліку Статутного капіталу
3

Розділ І. Теоретична частина

1.1. Огляд нормативної бази, що регулює організацію і методологію бухгалтерського обліку

 

 

Методологічні засади бухгалтерського обліку і звітності для підприємств, їх об'єднань та організацій встановлені Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 р. № 250, з наступними змінами і доповненнями та Вказівками щодо організації бухгалтерського обліку в Україні, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 7 травня 1993 р. № 25.

Назване Положення визначає порядок організації та ведення бухгалтерського обліку, складання і подання бухгалтерської звітності, а також відносин з цих питань підприємств і установ з органами державної виконавчої влади, внутрішніми та зовнішніми споживачами бухгалтерської інформації.

Положення передбачає декілька варіантів ведення бухгалтерського обліку окремих операцій з вимогою забезпечити на підприємстві незмінність протягом поточного року прийнятої методології відображення окремих господарських операцій та оцінки майна. Для цього розпорядчим документом керівника підприємства на поточний рік затверджуються порядок нарахування зносу малоцінних та швидкозношуваних предметів і перелік створюваних за рахунок собівартості резервів в межах, передбачених Положенням .

Регулювання обліку в Україні здійснюється за допомогою нормативних документів КМУ, міністерства фінансів, Держкомстати стики, головної державної податкової служби, Національного банку та інших державних органів. Нормативні органи регламентують як об’єкти обліку, так і схему кореспонденції рахунків.

Система нормативного регулювання бухгалтерського обліку в Україні представлена чотирма рівнями, кожен з яких охоплює наступні документи: