Бухгалтерський облік у Нідерландах
3

1. Коротка історія розвиту обліку в Нідерландах

 

 

Розробка нормативної бази бухгалтерського обліку в Нідерландах зайняла дуже тривалий період часу.

Перший проект Закону про присяжних (професійних) бухгалтерах був складений ще в 1900 р., але був прийнятий тільки в 1962 р., а в чинність вступив в 1967 р. Радикальні зміни відбулися в 1970 р., коли був опублікований перший Закон про бухгалтерську звітність (набув чинності з 1 травня 1971 р.). Відповідно до його бухгалтерська звітність повинна забезпечувати достовірне й сумлінне подання даних про положення справ компанії.

У цьому Законі втримувалися вимоги відносно публікації звітності й судового захисту. Зацікавлені сторони одержали можливість звертатися в суд із претензіями до осіб, що представили бухгалтерську звітність.

З 1 січня 1984 р. почалася адаптація бухгалтерського обліку до вимог Четвертої директиви ЄС, у результаті чого були конкретизовані форми балансу, звіту про прибутки й збитки й інформації, що приводиться в примітках до звітності. Були уведені правила визначення первісної й поточної вартості, порядок утворення обов'язкових резервів.

Одночасно посилили правила відносно публікації бухгалтерської звітності, розширили вимоги по проведенню обов'язкового аудита.

У цей час у Нідерландах джерелами вимог до ведення бухгалтерського обліку є Цивільний кодекс, урядові розпорядження, вказівки Ради по складанню річної звітності, міжнародні стандарти фінансової звітності (МСФЗ).