Бухгалтерський облік в Бельгії
3

1.1. Коротка історія розвитку бухгалтерського обліку в Бельгії

 

 

До середини 70-х років XX в. бельгійське законодавство про бухгалтерський облік і звітність компаній повністю застаріло. 17 липня 1975 р. був прийнятий Закон про бухгалтерський облік і річну звітність компаній. Він додав бухгалтерському обліку юридичний статус, установивши фундаментальні принципи, яким повинна відповідати річна звітність, а також увели санкції за їхнє недотримання.

Далі був виданий Королівський указ від 08.10.1976 про річну звітність компаній і Королівський указ від 07.03.1978 про план рахунків.

У цей час бельгійські законодавці працюють над адаптацією Закону про компанії стосовно до вимог директив ЄС.

Не можна сказати, що Бельгія негайно приймає зобов'язання по директивах ЄС. Так, треба було 8 років, щоб прийняти положення Другої директиви ЄС від 13.12.1976, що забезпечує гармонізацію норм і процедур, зв'язаних зі структурою, мінімальною величиною й внесенням змін у капітал компаній з обмеженою відповідальністю. Однак Закон 1984 р. не тільки адаптував бельгійський Закон про компанії до вимог Другої директиви, але й увів у бельгійське законодавство положення Четвертої директиви ЄС, зв'язані, зокрема, з утримуванням і публікацією річного управлінського звіту директорів, річного контрольного звіту по обов'язковому аудиті, можливістю публікації скороченого варіанта річної звітності, визначенням доходів, що підлягають розподілу.