Бухгалтерський облік в Бельгії
5

Відносно обов'язковості консолідації існує дві особливості: субконсолідація, коли компанія є афілійованим підприємством іншої компанії, і малі групи, коли сама компанія і її дочірні підприємства на консолідованій основі перевищують не більше одного критерію по річному обсязі обороту, підсумку балансу й середньої чисельності персоналу. Однак ці пільги не застосовуються, якщо всі або частина акцій, випущених одним з консолідуємих підприємств, продаються на фондових біржах країн ЄС. Крім того, консолідовану звітність і звіт директорів варто становити, якщо вони необхідні для службовців або їхнього представників, а також адміністративних і судових органів.

При складанні консолідованої звітності компанії повинні використовувати повну консолідацію для дочірніх компаній, пропорційну консолідацію - для спільних підприємств, метод власного капіталу - для асоційованих компаній і метод собівартості - для інших компаній, акціями яких володіє дана компанія.

Королівський указ від 06.03.1990 установлює правила валютної трансформації для консолідованої звітності, які носять обов'язковий характер. Указ допускає використання двох методів. Перший - це метод розподілу статей на грошові й негрошові. При цьому різниця, що виникає при трансформації, відображається у звіті про прибутки й збитки як видатки або доходи, але може трактуватися і як нереалізована курсова різниця. Другий метод - використання курсу на кінець періоду. При цьому різниця відображається тільки в пасивній частині балансу.

Правила валютної трансформації звітності підприємств установлені в Положенні, випущеному Комісією зі стандартів бухгалтерського обліку в грудні 1987 р. Вони не носять обов'язкового характеру, але відхилення від них уважається порушенням принципу достовірного й сумлінного подання даних.

У Бюлетені N 20 зазначено, що всі статті, виражені в іноземній валюті, повинні переводитися в бельгійські франки. При цьому негрошові статті переводяться в бельгійські франки на момент висновку угоди за поточним курсом і більше не коректуються. Статті грошового характеру спочатку відображають по спот-курсі, тобто за курсом при купівлі-продажу валюти, що передбачає її негайну поставку.