Особливості бухгалтерського обліку в Нідерландах
21

• самотній платник податку з дітьми.

Прибутковий податок та відрахування на соціальне страхування становлять єдиний комбінований податок, який розраховується за прогресивною шкалою. Для деяких категорій громадян (наприклад, осіб, старших 65 років) встановлюються нижчі ставки.

Одноразові виплати оподатковуються за різними ставками. Так, вихідна допомога, прибуток від реалізації або ліквідації бізнесу оподатковуються за ставкою 45 %, дохід на приріст капіталу, одержаний від реалізації акцій, — 20%.

Якщо фізична особа тимчасово працює в КН, то її дохід оподатковується за ставкою 35 %. Але для цього повинні виконуватись певні умови:

• заробітна плата оподатковується способом у джерела;

• праця за наймом має тимчасовий характер;

• найманим працівникам необхідно мати знання для виконання робіт і сфера їх діяльності повинна користуватися попитом на ринку праці.

Податок на спадщину та дарування. Якщо спадщина дістається від резидента КН, який був ним протягом 10 років, то оподаткуванню підлягає вся вартість власності. Ставка залежить від відношення членів родини до спадщини та розміру власності. Для подружжя та дітей вона становить 5 % при визначеному законодавством розмірі спадщини. Якщо вартість спадщини більша за встановлену законодавством, то ставка становить 27 %. У деяких випадках вона збільшується до 68 %.

В Нідерландах облікова політика у меншій мірі структурована, не настільки деталізована і не така формалізована, як наприклад в США або Великобританії. З іншої сторони розвиток економічної інтеграції європейських країн сприяє швидкому процесу гармонізації та уніфікації бухгалтерського обліку, що обумовлює більш детальну його структуру і облікової політики зокрема.