Особливості бухгалтерського обліку в Нідерландах
5

1. Фінансова система Нідерландів

 

 

Королівcтво Нідерланди є одним з найбільш розвинених і динамічних центрів торгівлі і промисловості у Європі. Завдяки своєму географічному положенню Нідерланди мають великі переваги щодо розвитку національної економіки. Розташування Нідерландів у гирлі річок Рейн, Маас та Схелде на шляху з промислово розвинених країн Європи до Північного моря визначає міжнародну орієнтація економіки держави.

Нідерланди є основним розподільчим вузлом імпортно-екcпортних потоків у Європі. Цьому сприяє також і розвинута транспортна інфраструктура та система телекомунікацій. Імпортери з країн Азії та Північної Америки традиційно розглядають Нідерланди як ворота до Європи. Ключову роль в економіці країни грають два транспортні центри – Амстердам і Роттердам. Морський порт у Роттердамі є найбільшим у світі. Аеропорт Схіпгол біля Амстердаму є четвертим по величині у Європі як за потоком пасажирів, так за об'ємами перевезення вантажів.

Географічне положення Нідерландів сприяє також і промисловому розвитку країни. Нідерланди є привабливим місцем для розміщення промислових підприємств, які залежать від ввозу сировини морем, зокрема об’єктів харчової промисловості і нафтопереробних підприємств. Іншими перевагами розвитку промисловості у Нідерландах є добре організована інфраструктура постачання, сприятливий підприємницький клімат, розвинений ринок кваліфікованої праці. Такі голландські компанії, як Philips, Shell, Akzo Nobel, DSM і Unilever є лідерами світового технологічного розвитку. На міжнародних ринках має свою частку поліграфічна і електронна промисловість Нідерландів. Галузі металообробки та машинобудування, які мають високу ступінь автоматизації виробничих процесів, виводять Нідерланди на перші місця у світі по виробництву транспортних засобів, обладнання для хімічної і харчової промисловості. Останніми роками прискореними темпами розвивається електронна промисловість, яка знаходить нові перспективні ринки збуту в країнах Центральної і Східної Європи.