Особливості бухгалтерського обліку в Нідерландах
23

В Нідерландах облікова політика у меншій мірі структурована, не настільки деталізована і не така формалізована, як наприклад в США або Великобританії. З іншої сторони розвиток економічної інтеграції європейських країн сприяє швидкому процесу гармонізації та уніфікації бухгалтерського обліку, що обумовлює більш детальну його структуру і облікової політики зокрема.

Крім державних органів, в Нідерландах, облікова політика розробляється на регіональному і міжнародному рівнях. На регіональному рівні нормативно-правове забезпечення здійснюється Радою Міністрів ЄС за допомогою директив, які встановлюють мінімальні вимоги щодо обліку, оцінки та подання інформації у фінансових звітах, а на міжнародному – Комітетом з міжнародних стандартів і бухгалтерського обліку (утворений в 1973 році і перейменований на Раду Міжнародних стандартів і бухгалтерського обліку в травні 2000 року), який здійснює формування, видання та вдосконалення в інтересах суспільства стандартів бухгалтерського обліку, а також сприяння прийняттю та дотриманню їх в усіх країнах світу.

Королівcтво Нідерланди є одним з найбільш розвинених і динамічних центрів торгівлі і промисловості у Європі. Завдяки своєму географічному положенню Нідерланди мають великі переваги щодо розвитку національної економіки порівняно з Україною.

У нашій країні згідно Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» передбачено, що нормативно-правове регулювання питань методології бухгалтерського обліку та фінансової звітності, і разом з тим облікової політики, здійснюється міністерством фінансів України, яке затверджує національні П(с)БО, інші нормативно-правові акти щодо ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності.