Бухгалтерський облік в Англії
15

Висновок

 

 

 

На даному етапі складно говорити про глобальну конкурентоспроможність українського бухгалтерського обліку та аудиту. Складність полягає в тому, що аудит в Україні існує недавно. Для того, щоб конкурувати на міжнародному ринку український аудит принаймні має здобути визнання на власній території. Проте для багатьох споживачів аудит – це нав’язана необхідність. І метою роботи є дослідити на скільки гостро стоїть ця проблема зараз, оцінити економічну перспективу аудиту, розглянути найбільш перспективні шляхи та умови розвитку аудиторської діяльності в Україні. Щодо бухгалтерського обліку ситуація навіть складніша порівняно з аудитом.

Реформування бухгалтерського обліку й упорядкування фінансових звітів відповідно до міжнародних норм сприятиме розвиткові ринку капіталу, залученню інвестицій, інтеграці економіки України у світове співтовариство.

В Англії проваджена Британо-американська модель. Її основні принципи були розроблені у Англії та США. Значний внесок у їх розвиток зробили Нідерланди, тому цю модель було би точніше назвати Британо-американо-нідерландською. Роль названих країн продовжує залишатися дуже активною.

Основна ідея моделі – орієнтація обліку на інформаційні запити інвесторів і кредиторів. Промислова революція в Англії призвела до того, що власники компаній та інвестори віддалилися від оперативного управління і передали його професійним управляючим. У такій ситуації фінансово-облікова інформація є важливим джерелом даних про стан компанії. Управлінський персонал зобов’язаний надавати своїм акціонерам звіти для контролю за ефективністю використання ресурсів.

В Англії є кілька особливих характеристик бухгалтерської справи:

– незалежне та впливове становище спеціалістів бухгалтерської професії;

– традиція всестороннього, детального юридичного обґрунтування виставлених вимог і бухгалтерських методів, якими займаються недержавні організації;