Цивільна оборона
3

1. Державна комісія з надзвичайних ситуацій

 

 

 

Державна Комісія Кабінету Міністрів з надзвичайних ситуацій створена постановою уряду у 1989 р. Мета — забезпечити постійну готовність органів державного управління всіх рівнів до швидких і чітких дій в екстремальних ситуаціях, які виникли внаслідок аварій, катастроф і різного роду стихійного лиха. Комісія повинна координувати і контролювати роботу обласних, міських, районних органів влади з профілактики, попередження і ліквідації наслідків стихійного лиха і аварій.

У сфері безпосереднього керівництва комісії знаходиться невелика кількість відомств — державні органи по охороні природи та Держкомгідромет.

Одним з головних завдань комісії є створення державної системи профілактичних заходів, спрямованих на попередження аварій і катастроф, екологічних криз, зменшення наслідків стихійного лиха, підвищення надійності потенційно небезпечних виробництв і забезпечення стійкості промислових об'єктів і соціальної сфери.

Державна комісія по надзвичайних ситуаціях вступає в керівництво при виникненні:

—  аварії 1 категорії і катастроф;

— аварій на атомних електростанціях з викидом радіоактивних речовин в атмосферу і на місцевість;

— стихійного лиха І категорії;

— аварії на залізницях: зіткнення поїздів та т.п., в результаті чого є людські жертви чи допущене повне припинення руху на дільниці протягом 6 годин і більше;

— пожеж на особливо важливих об'єктах, які призвели до повної зупинки виробничого процесу терміном більше 6 годин;

— пожеж в будівлях і рухомих поїздах метрополітенів, які призвели до загибелі людей;