Аудит розрахунків з матеріально-відповідальними особами
7

Відповідно до розділу XIX «Прикінцеві положення» Податкового кодексу України розділ ІІІ цього Кодексу набирає чинності з 1 квітня 2011 року.

Оскільки розділ ІІІ набуває чинності з 1 квітня, то до вказаної дати слід застосовувати норми добових витрат, що встановлені для відповідних підприємств постановою Кабінету Міністрів України від 23.04.1998 № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».

З 1 квітня 2011 року максимальний розмір добових:

- для відрядження по Україні - не більше 0,2 мінімальної заробітної плати (941,00 грн.х0,2=188,20 грн.);

- для відрядження за кордон – не більше 0,75 мінімальної заробітної плати (841,00 х 0,75 =705,75 грн.).

Податковий кодекс встановив максимальний розмір виплат на відрядження, а це значить що підприємство може виплачувати працівникам і в менших розмірах. Так як постанова Кабінету Міністрів від 23.04.99 р. №663 не втратила свою силу, то підприємства не можуть знижувати добові для своїх працівників по території України менше 30 грн. і 50 дол. США (за кордон).

Термін відрядження визначається керівником, але має становити не більше 30 календарних днів в Україні, 60 днів - за кордон. Крім того, за наявності підтверджувальних документів відшкодовуються витрати на проїзд туди і звідти (у тому числі багаж); на побутові послуги (прання, чистка, ремонт одягу, білизни, взуття), але не більше 10 % добових за всі дні проживання; на бронювання місць у готелях до 50 % вартості місця; на службові телефонні переговори - за узгодженням із керівником.

Витрати на проїзд у м'якому вагоні, у каютах 1-4 групи тарифних ставок на суднах морського флоту, у каютах 1-2 категорії на суднах річкового флоту і літаком І класу відшкодовуються з дозволу керівника підприємства згідно з наданими проїзними документами. В інших випадках відшкодовуються витрати на проїзд транспортом загального користування (крім таксі). Працівникам, що перебувають у відрядженні понад встановлені норми компенсації витрат при відрядженнях відшкодовуються також витрати на оплату ПДВ за придбані проїзні документи, користування у поїздах постільною білизною та найм житлового приміщення. За період тимчасової непрацездатності особі, що була у відрядженні, виплачується допомога за лікарняними листками, дні яких не включаються до строку відрядження.