Роль і види короткострокових зобовязань. Методика обліку заборгованості за рахунками постачальників
15

11 p.), але ще не сплачені. Нарахованими витратами також можуть бути зобов'язання по заробітній платі, податках та інші.

Дивіденди до сплати - це сума заборгованості корпорації по оголошених, але ще не сплачених дивідендах. Дивіденди - це розподіл накопиченого чистого прибутку. їх виплата здійснюється на підставі рішення ради директорів, що фіксується в спеціальних документах. Рада директорів може прийняти будь-яке рішення щодо суми нерозподіленого прибутку: спрямувати його повністю чи частково на погашення позики, розвиток виробництва чи на виплату дивідендів. Тому заборгованості по дивідендах не існує, доки рада директорів не оголосить про намір їх виплатити. Дивіденди можуть бути виплачені у формі грошових коштів, не грошових активів або навіть додатково випущеними акціями. Звичайно між датою оголошення і датою виплати минає деякий час, протягом якого оголошені дивіденди і є короткостроковими зобов'язаннями компанії. Наприклад, 20.0І.2011 р. рада директорів оголосила дивіденди у розмірі двох відсотків від суми $80 000. Дивіденди будуть сплачені 01.03.2011 р. Відображення в бухгалтерському обліку.

01. 03. 2011 р.

Сума

Дебет рахунка «Дивіденди до сплати»

1600

Кредит рахунка «Грошові кошти»

1600

20. 01.2011 р.

 

Дебет рахунка «Нерозподілений прибуток»

1600

Кредит рахунка «Дивіденди до сплати»

1600

 

Одержані аванси виникають, якщо гроші надходять в рахунок майбутньої поставки товарно-матеріальних цінностей чи послуг. У такому випадку отримання грошей випереджає визнання доходу. Отже, на кінець облікового періоду існує поточне зобов'язання надати послуги чи відвантажити товарно-матеріальні цінності у майбутньому. Наприклад, 01.11.2011 р. отримано авансом орендну плату за три місяці в сумі $3000: