Букинське родовище габро і лабрадориту
27

В межах земельного відводу виділяються ділянки, що зайняті промисловими спорудами, спорудами і жилими масивами, що використовуються постійно (постійний земельний відвід).

Карєрні виїмки, внутрішні і зовнішні відвали, зони обвалів, дороги та інші технологічні обєкти, що повязані з короткостроковим використанням земель, розміщуються на земельних відводах, наданих підприємству на період від 3 до 10 років.

Площі земельних відводів, що виділяються гірничо-видобувному підприємству, залежать від гірничо-геологічних умов, обраного методу розробки родовища, параметрів схем вскриття і систем розробки, способу відвалоутворювання вскришних порід і ряду інших технологічних факторів.

Основними земле місткими технологічними об′єктами  при відкритому способі добування родовищ є: вскриваючі траншеї, карєрні виїмки, зовнішні та внутрішні  відвали порід, технологічні дороги, лінії електропередач. Землі, що виділені для цих об’єктів на значний період, виключаються з господарського використання і, в більшості, є ерозійно небезпечними територіями, що  сприяють забрудненню прилеглих територій.

Частина земель в межах земельних відводів не використовується для технологічних потреб, що понижує ефективність їх застосування в цілому.