Букинське родовище габро і лабрадориту
63

Швидка фільтрація проходить при швидкості 20 м/ч. При такій швидкості не можна видалити колоїдні частинки, тому їх слід піддати коагуляції до того, як вода прямує на фільтрацію. Фільтр для швидкої фільтрації складається з 98 % SiC>2 — частинок діаметром 0,3... I мм (діаметр частинок префільтра рівний 2 мм).

Стічні води, минулі первинну і вторинну обробки, скидаються в річки. В табл. 4.2. приведені результати такого очищення.

Вважають, що для значного зменшення БП До достатньо природних процесів очищення, що проходять в річках і інших водоймищах, проте необхідно визнати, що для очищення стічних вод не слід обмежуватися лише первинною і вторинною обробками. В даний час розробляються і упроваджуються в практику методи третинної обробки, які, включаючи необхідні способи стерилізації, знижують значення ВПК і ХПК до нуля. При цьому вельми важливо видаляти основну масу токсичних азотних і фосфорних з'єднань, які, потрапляючи з скидними водами у водоймище, викликають зростання водоростей. Оскільки в результаті первинної і вторинної обробок із стічних вод нітрати і фосфати не віддаляються, необхідність третинного очищення стає вельми актуальною.

Таблиця 4.2.

Показники стічних вод після первинної і вторинної обробки

Показник

До обробки

Після обробки

Каламутність, одиниць

100

20

Суспензії, млн.

          300

          20

ХПК, мл\л

400

50

ВПК, млн

300

25

Бактерії, число в 1 мл

150000

1000

 

Третинна обробка стічних вод, що є очищенням органічних живильних речовин бактерійними фільтрами або водоростями, електрохімічну обробку і стерилізацію, включає сорбцію активованим вугіллям, мікрофільтрацію, селективну коагуляцію, аерацію, осадження фосфатів, видалення з'єднань азоту.

Сорбція на активованому розі — один з найефективніших способів видалення розчинених і зважених домішок. Заздалегідь вугілля активується при нагріванні до 950°С. Поверхня такого вугілля в загальному випадку більш активна по відношенню до ароматичних з'єднань, ніж до аліфатічеськім; з'єднання з розгалуженим ланцюгом адсорбуються краще, ніж з прямою. Легко адсорбуються і речовини, аміно-, карбокси-, сульфо- і нітрогруппи, що містять.

Адсорбція на поверхні вугілля підкоряється закону Френдліха, який можна записати у вигляді

де х — маса адсорбованих домішок на т масових одиницях вугілля; З — рівноважна концентрація домішки; до і п — постійні, залежні від поверхні вугілля і природи домішки.

Адсорбція сповільнюється при збільшенні рН розчину і припиняється при рН > 9,0. На заводах використане активоване вугілля безперервно відбирається з низу кожної колони і нагрівається до 930°С в атмосфері водяної пари. При цьому разом з парою відгоняються домішки, адсорбовані на поверхні вугілля. Пічні гази, що містять ці домішки, пройшовши через форсажну камеру і скрубер, викидаються в атмосферу. Близько 5 % вугілля (що відповідає 5 кг вугілля на 1000 м3 обробленої води) віддаляються з колони; в головну частину колони завантажують свіже активоване вугілля.

Мікрофільтрація один з видів фільтрації, в якому використовується тканина, сплетена з неіржавіючого сталевого дроту малого діаметру. Плетіння мікроволокна здійснюється на спеціальних прецизійних ткацьких верстатах. Така сітка із сталевих ниток разом з основною володіє хорошою пропускною спроможністю при малому гідравлічному опорі і може затримувати тверді частинки, розмір яких менше осередку сітки. Мікроволокно високої якості, що має на 1 мм2 250 осередків розміром 65 мкм в поперечнику, може відфільтрувати мікроорганізми розміром від 7 до 12 мкм після часткового осідання твердих тел. Такий спосіб мікрофільтрації споживаний при освітлюванні і навіть при фільтруванні питної води, оскільки волокно затримує як неорганічні частинки (металева тирса), так і живі організми (водорості, діатоми і навіть бактерії великих розмірів).