Вплив гірничо-видобувного виробництва на НПС на прикладі "ВАТ Норинський щебзавод"та розробка заходів по зменшенню впливу підприємства
17

Технологічний процес складається з наступних етапів: транспортними засобами продукція постачається на живильник дробарки. Після процесу подрібнення продукт поступає в інерційний грохот, де відбувається виділення фракцій 0-6мм та 6-20мм. Фракція 0-6мм поступають в 2 інерційний грохот, де розділяються на 0-4мм та 4-6мм. Фракції 4-6мм надходять до бункеру готової продукції, а 0-4мм – поступають в гравітаційний класифікатор, де ділиться на дрібніші фракції 0-1, 1-2, 2-4мм з завантаженням в бункер готової продукції. В 2 технологічній лінії 6-20мм поступає на 3 інерційний грохот, де відбувається поділ на:6-20, 10-14, 14-20 з подальшим розміщенням в бункерах готової продукції. Далі продукція фасується в мішки типуБІГ-БЕГ  і готова до зберігання в закритих складських приміщеннях.

Перш за все, при веденні гірничих робіт в повітряне середовище потрапляє значна кількість мінерального пилу. Цей процес відбувається вже при геологорозвідувальних роботах, коли пробурюється перша свердловина і продовжується по всій технологічній лінії гірничо рудного виробництва. Особливо потужні викиди пилу до атмосфери потрапляють під час масових вибухів. Підраховано, що при середніх за розмірами вибухах на рудних кар'єрах у повітря одноразово викидається, при чому на значну висоту, до 100-200 т пилу. Найбільш інтенсивним джерелом забруднення повітря мінеральним пилом є відкрита розробка родовищ корисних копалин, що характерно і для досліджуваного регіону. Завантаження сухої гірської маси, транспортування її в кар’єрі і на зовнішні відвали автотранспортними засобами супроводжується значним пилоутворенням. До 70-90% всього пилу, що виділяться в кар’єрах та на відвалах, припадає на автомобільні шляхи зі щебенево- гравійним покриттям[2].